2011. január 2., vasárnap

Mexikoi narancs-lime puding

 Ez egy Mexikói-édesség recept!! * * * *

Hozzávalók:

½ kg cukor
1 l tej
2 narancs reszelt héja
2 lime reszelt héja
1 rúd vanília belseje,vagy vaniliaaroma
4 nagy tojás egészben
6 nagy tojás sárgája

Elkészítés:

Egy közepes fazékban keverj el ¼ csésze vízhez 1 csésze (kb. 20-25 dkg) cukrot (az arányokra figyelj), úgyhogy a víz jól eloszoljon. Majd vízgőz fölött olvaszd a cukrot 4-6 percig, míg borostyánszínű nem lesz. Ha elérte a megfelelő árnyalatot, azonnal vedd le a melegből és borítsd egy (lehetőség szerint porcelán) tepsibe, egyenletesen. Tedd félre hülni.
A maradék cukrot keverd el a tejjel a narancs és a lime reszelt héjával, majd add hozzá a vanília magokat is. Kezdd el lassan felforralni. Ha felforrt, vedd le a tűzről és hagyd állni 15-20 percen keresztül.
Egy közepes nagyságú keverőtálba üsd bele a tojásokat és a plusz tojás sárgáját. Keverd jól el. Majd adj hozzá először csak egy keveset a forró tejkeverékből, és keverd gyorsan jól össze – a gyorsaságon van a hangsúly, mivel ha lassan csinálod kicsapódhat a tojás. Majd add hozzá a többi tejes mixet és keverd jó habosra. A karamellás tepsi öntsd rá egy szitán keresztül, hogy ne maradjon csomó. A tepsit helyezd egy nagyobb (lobogóan) forró vízzel teli edénybe, úgy hogy a víz a tepsi oldalmagasságában feléig érjen. Fedd be alufóliával, majd tedd be a sütőbe 4-es fokozatra 10-15 percig. Ha kivetted a sütőből, várd meg míg kihűl és rakd be a hűtőszekrénybe (lehetőség szerint egy egész éjszakára).

Másnap fordítsd fel egy tálba, és szeletelés előtt hagyd szobahőmérsékleten állni legalább 15 percig.

Elég bonyolult süti és az enyém nem sikerült túl szépre!! Ami a képen látható az túl lapos és a kis
csillogós golyó csak díszítés!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése