2011. szeptember 25., vasárnap

Mexikói tejberizs fánk

Ezt egy mexikói szakácskönyvben találtam és megtetszett.
Most hogy elkezdődött a suli gondoltam milyen jó lesz uzsira, vagy ha többet csinálok, csak berakom a hűtőbe és amikor hazajövök csak ki kell majd sütnöm.. Egy kicsit le is kellett egyszerűsítenem, mert ezek a mexikóiak olyan bonyolultan írnak le mindent.., de az ötleteik nagyon jóóók! Szóval ez az én receptem!!:)

Hozzávalók:

 -20dkg fehér rizs
 - 1 liter víz
 - fél liter tej
 - 5 ek. kristálycukor
 - 1 tasak vaniliás cukor
 - 1 tk. vaníliaaroma
 - 3 tojás
 - 10dkg zsemlemorzsa
 - 3dl étolaj
 - 5dkg mazsola
    porcukor és fahéj a szóráshoz

Elkészítése:

A rizst főzzük egy nagy fazék vízben kb. 35 percig. Akkor jó amikor már nagyon ragadós és gyúrni lehet. Ha túl hamar elissza a vizet lehet még hozzá önteni akármennyit. Szóval ha kész a rizs öntsük bele a tejet és fözzük megint addig, amíg jó sűrű lesz. A mazsolát áztassuk be egy pár percre forró vízbe, hogy ne legyen olyan kemény. Aztán keverjük bele a rizsbe a cukorral, vaníliás cukorral és az vanília aromával együtt!
Várjuk meg amíg kihül és formázzunk belőle kis gombócokat (kb. egy nagy evőkanál mennyiségű tésztából készüljenek).A gombócokat forgassuk a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába. Lapítsuk egy kicsit ki őket aztán tegyük a serpenyőben lévő forró olajba. Az olaj nagyjából a feléig lepje el a fánkokat. Süssük mindkét oldalukat szép barnára, aztán szedjük ki őket egy tányérra. Érdemes alá szalvétát is rakni hogy beigya a felesleges olajat.
Még melegen tálalhatjuk fahéjas porcukorral megszórva, vagy valami lekvárba mártogatva is nagyon finom.
tipp: ha túl sok a massza jól becsomagolva betehetjük a hűtőbe és pár nap múlva is kisüthetjük a maradékot..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése