2011. július 9., szombat

Mince pie (Aszalt gyümölcs kosár)

Mary-tól kaptam  a receptet és nagyon érdekes Ír süti.

Hozzávalók:

 - 2 nagy alma
 (Írországban e helyett főző almát használnak)
 - 100g vaj
 - 110g barna cukor
 (eredetileg nagyon barna cukor kell hozza, de ilyen nálunk nincsen)
 - 275g mazsola minél több féle ( arany, sima mindeékepp)
 - 55g cukrozott gyümölcshéj
 - 55g koktél cseresznye
 - Kicsi rum, brandy vagy whisky
 - 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék

A tésztához:

 - 220g rétesliszt
 - 55g porcukor
 - 120g kemény,hideg vaj
 - 1 tojás sárgája
 - 1 ek hideg viz
 - kicsi citromlé

  18-20 db aluminium kosárka, olyasmi mint amiben a gyümölcskosarat szokták sütni.

Elkészítése:

Az almát pucoljuk meg és a többi gyümölccsel( mazsola, aszalt gyümölcs stb.) együtt vágjuk minél apróbb darabokra.Adjuk hozza az olvasztott vajat, cukrot, fűszert és a brandy-t.Keverjük jól össze és hagyjuk állni pár napig minimum, de eredetileg hónapokig is eláll.Ezt karácsonyra szoktak csinálni 6 héttel előtte és egy befőttes üvegben tárolják, amit hetente megfordítanak, hogy megmaradjon az íze.
                 A tésztát elég a tálalás előtt megcsinálni. Keverjük össze a lisztet a cukorral és morzsoljuk össze a hideg vajjal.Rakjuk bele a tojássárgáját, a vizet és a citromlevet és keverjük szép egyenletesre.
Nyújtsuk kb. fel cm vékonyra és vágjunk kicsivel nagyobb köröket belőle, mint a forma.
Béleljük ki a formákat a tésztával és osszuk el benne a gyümölcsös masszát. Vágjunk a tetejére fedő tésztát(ami lehet bármilyen formájú csillag, szivecske, kör vagy akármi). Előmelegitett sütőben kb. 200fokon világosbarnára sütjük.Ez 15-20 perc. Aztán kivesszük és amikor kihűl porcukorral, vagy anélkül tálaljuk:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése