Mary-tól kaptam a receptet és nagyon érdekes Ír süti.
Hozzávalók:
- 2 nagy alma
(Írországban e helyett főző almát használnak)
- 100g vaj
- 110g barna cukor
(eredetileg nagyon barna cukor kell hozza, de ilyen nálunk nincsen)
- 275g mazsola minél több féle ( arany, sima mindeékepp)
- 55g cukrozott gyümölcshéj
- 55g koktél cseresznye
- Kicsi rum, brandy vagy whisky
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
A tésztához:
- 220g rétesliszt
- 55g porcukor
- 120g kemény,hideg vaj
- 1 tojás sárgája
- 1 ek hideg viz
- kicsi citromlé
18-20 db aluminium kosárka, olyasmi mint amiben a gyümölcskosarat szokták sütni.
Elkészítése:
Az almát pucoljuk meg és a többi gyümölccsel( mazsola, aszalt gyümölcs stb.) együtt vágjuk minél apróbb darabokra.Adjuk hozza az olvasztott vajat, cukrot, fűszert és a brandy-t.Keverjük jól össze és hagyjuk állni pár napig minimum, de eredetileg hónapokig is eláll.Ezt karácsonyra szoktak csinálni 6 héttel előtte és egy befőttes üvegben tárolják, amit hetente megfordítanak, hogy megmaradjon az íze.
A tésztát elég a tálalás előtt megcsinálni. Keverjük össze a lisztet a cukorral és morzsoljuk össze a hideg vajjal.Rakjuk bele a tojássárgáját, a vizet és a citromlevet és keverjük szép egyenletesre.
Nyújtsuk kb. fel cm vékonyra és vágjunk kicsivel nagyobb köröket belőle, mint a forma.
Béleljük ki a formákat a tésztával és osszuk el benne a gyümölcsös masszát. Vágjunk a tetejére fedő tésztát(ami lehet bármilyen formájú csillag, szivecske, kör vagy akármi). Előmelegitett sütőben kb. 200fokon világosbarnára sütjük.Ez 15-20 perc. Aztán kivesszük és amikor kihűl porcukorral, vagy anélkül tálaljuk:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése