2015. február 24., kedd

Nagypapa dió tortája

Narancsos, krémes és nagyon diós :)

Hozzávalók:

A piskótához:

 - 3 tojás
 - 10 dkg cukor
 - 10 dkg liszt
 - 1 tk. sütőpor
 - 10 dkg darált dió
 - 1 narancs reszelt héja
 - 1 kis narancs leve
 - csipet só
    Liszt + margarin a formához

A krémhez:

 - 1 rúd vanília kikapart magja, vagy    egy bourbon vaníliás cukor
 - 6 db tojássárgája
 - 5 dl tej
 - 10 dkg cukor
 - 5 dkg liszt
 - 1 narancs reszelt héja
 - 25 dkg aprított dió

A tetejére narancs zselé:

 - 1.5 dl narancslé
 - 2 lapzselatin

Elkészítése:

A piskótához a tojásokat verjük fel egyben a cukorral, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Ha ez megvan jöhet a narancshéj és a csipet só. Az előkészített tortaformába öntjük és 180C-ra melegített sütőben 25-30 percig sütjük.
A krémhez forraljuk fel a tejet a vaníliával és a narancshéjjal, majd hagyjuk kihűlni (20 perc). A tojássárgákat verjük habosra a cukorral (fehéredésig) majd öntsük bele a lisztet és a tejet. A masszát tegyük egy lábosba és addig főzzük míg be sűrűsödik. Ekkor keverjünk hozzá 20 dkg diót és ezt is hagyjuk kihűlni,Kenjük jó vastag réteget a félbevágott piskótalapok közé ill. köré és nyomkodjuk köré a maradék diót. A narancslét melegítsük fel majd tegyük bele az előre beáztatott lapzselatinokat.
Hagyjuk hülni és amikor kezd szilárdulni öntsük a torta tetejére. Ha hagyjuk állni pár órát, összeérnek az ízek és tálalhatjuk is. Nagyon finom :-P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése